Ziua mondială a scriitorilor

by admin
scriitori

3 martie – Ziua mondială a scriitorilor. M-am gândit că e un prilej bun să vă scriu câteva rânduri. Ce mai faceți? Sunteți bine, sănătoși, voioși? Să știți că nu-s aici să vă bat cu un papuc virtual pentru că nu citiți suficient sau că nu cumpărați cărți scrise de autori români. 

Altceva vreau să vă povestesc. Am fost redactor la un moment dat în cadrul unei edituri. A dat Sfântul Duh ș-am publicat și o carte. Super faine ambele experiențe. Ce am învățat, pe scurt, din ele:

  • să scrii o carte e mai greu decât pare. Chiar dacă nu e o capodoperă. Chiar dacă e de-a dreptul slabă.
  • drumul de la manuscris la forma publicabilă e lung. Presupune multă rescriere, iar asta înseamnă să spui adio unor idei care poate ție îți par geniale. Nu sunt. 
  • scriitorii români nu se îmbogățesc de pe urma scrisului. În prețul unei cărți intră costurile de tipărire, costurile aferente editării, formatării, distribuirii și promovării cărții, drepturile de autor și profitul editurii. De regulă, pentru un exemplar al unei cărți în valoare de 30 de lei, un autor ajunge să ia în jur de 3 lei.
  • oamenii cumpără cărți din două motive: de nevoie sau de plăcere. Romanele nu intră în prima categorie. 
  • cititorii români preferă scriitorii străini.

În ceea ce mă privește, am înțeles că Pământul rămâne pe axa lui și dacă nu scriu. Râurile n-au curs invers în perioada în care n-am mai lăsat degetele să se plimbe pe tastatură. Păsările n-au picat moarte din văzduh. Doar mie mi-a lipsit ceva. Recunosc, am avut monologuri ciudate în fața unui covor plin de păr de mâță, a unui stilou drag și în preajma unei scame. Apoi a venit și întrebarea crucială: mă, fată, vei continua? Dacă frici de tot felul, lipsa timpului, respingerea şi dezamăgirea cântăresc mai mult decât plăcerea de a scrie, mai bine renunţă. Apucă-te de croșetat fulare pentru pisici.

Tocmai am terminat un curs de scriere creativă și mi-am dat seama câți oameni mișto, talentați și muncitori scriu. Și scriu bine. Dacă vor publica sau nu, asta e altă poveste. 

Ce ai tu de câștigat dacă citești mai mult? Hmm, conform timpulsacitim.ro, 1 din 5 persoane care citesc se simt mai puțin singure. Mai mult, 6 minute de lectură reduc stresul cu 68%. Din păcate, statisticile arată și că doar 8% dintre români citesc de plăcere, iar peste 50% dintre românii adulți nu au citit nicio carte în ultimul an. Dacă te numeri printre ei, nu-i bai, uite aici top 100 cele mai vândute cărți din 2020 pentru inspirație (poți explora până-n 2005).

Închei cu 3 recomandări de cărți pe care le-am citit recent și mi-au plăcut (poți completa cu altele în comentarii): 

  • volumul de proză scurtă „Fragil” de Simona Goșu
  • cartea „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Țîbuleac
  • romanul „Părinți” al scriitoarei Diana Bădica

Gata. Ți-am spus că nu te alerg cu papucul virtual. 


Photo by Green Chameleon on Unsplash

You may also like

Leave a Comment