Când te măriți?

by admin
buchet de flori nunta

25 de ani. Atât am trăit fără să aud întrebarea „Când te măriți?”. Terminasem masterul, scrisesem cartea, aveam job. Bifasem chiar și o relație serioasă, dar asta e mai puțin important. Întrebarea tâșnește din gura lumii indiferent dacă ai sau nu un Gigel în viața ta. „Gata, Raluca, acum trebuie să te așezi la casa ta”. Trebuie.

Nino, nino, nino! O alarmă s-a declanșat în garsoniera mea din Militari. Vecinii au scos capul pe geam, câinii din fața blocului au încetat să latre, oamenii străzii s-au oprit din a cotrobăi prin tomberoane, vânzătoarea de la Mega n-a mai scanat produsele, pisicile n-au mai prins șoareci, râul Dâmbovița a început să curgă invers, iar metroul a rămas cu ușile larg deschise la Lujerului. Atenție, nu se mai închid ușile, că fata asta tre’ să se mărite.

Liniște.

Raluca îndrăznește să facă o schimbare de carieră și să încheie relația de 4 ani. Raluca e egoistă. Visează cai verzi pe pereți. A fost mereu un copil răsfățat, ce să-i ceri? O să vadă ea. Bunica aprinde o lumânare să-i vină mintea la cap nepoatei. Metroul își închide ușile, șoarecii scăpă, cardul achită, vecinii se întorc la vizionarea emisiunii Burlăcița. Într-un colț al garsonierei, un țânțar devine armăsar și bâzâie: „Pe vremeri, oamenii de vârsta ta aveau deja 2 copii”. Pe vremuri.

Din când în când, la o masă în familie, cutia Pandorei se deschide. Mai întâi, ies apropourile. Defilează printre salata de boeuf și sarmale. Fără succes. Se retrag cu coada între picioare, fluierând după artileria grea. „Hai, șantaj emoțional, e rândul tău! Încearc-o pe aia cu mamaia care trăiește să te mai vadă pe tine mireasă”. Șantajul ia forma unui bătrân gârbovit, cu voce mieroasă și ochi blajini. „Ar trebui să te măriți și să faci copii acum, cât încă îți sunt părinții în putere și pot să te ajute cu ăla micu’. Vai, ce s-ar bucura și ei… după tot ce au făcut pentru tine, măcar atât poți face și tu pentru ei”. 

Raluca tot nu se mărită. E ceva în neregulă cu ea. Se face un consiliu. Se strâng experți în orice domeniu. Oare de ce are nevoie Raluca să-i vină mintea la cap? Știm! Știm! Se aduce o servietă din piele neagră, cu cifru. Combinația e 1234. Se deschide. Înăuntru stau răspunsurile. Sunt multe, multe, încolăcite, reci, gata să iasă la lumină. Se numesc sfaturi. Raluca are nevoie de sfaturi. Ele o vor duce la altar, îi vor plăti consultațiile la ginecolog și nașterea, ele vor șterge la fund copilul în fiecare zi și tot ele o vor învăța pe proaspăta mamă că nu e ok să-și vaccineze copilul. Raluca spune că nu e pregătită pentru toate astea. Un șerpișor rătăcit sâsâie: „Niciodată nu te simți pregătită să devii mamă, de-aia trebuie să faci copii fără să te gândești prea mult”. Mulțumesc, șerpișorule, spuse Raluca înainte să-l strivească.

Pe Raluca nu o întreabă nimeni niciodată dacă e fericită. 

Anul ăsta, Raluca împlinește 30 de ani. E fată bătrână. Cine știe ce calitate mai au ovulele ei? Toată lumea ridică mâna, ca la școală. Eu! Eu! Eu știu! Toată lumea știe și vrea să-i spună, în caz că ea trăiește pe altă planetă. Subtilitățile și sfaturile sunt pentru fetele de 25 de ani. Când te apropii de 30, apar pe scenă amenințările. „N-o să mai poți să faci copii dacă nu te pui pe treabă acum”. Ok. „O să regreți peste ani” Ok. „Crezi că pisica o să-ți aducă o cană cu apă la bătrânețe?”. Raluca râde. Raluca e proastă, concluzionează publicul.

După un timp, orice realizare profesională sau personală pălește. „Ah, asta era vestea cea mare? Credeam că te-a cerut în sfârșit băiatul ăla”. Sunet de farfurie spartă. Dacă tăceai, filozof rămâneai. Ce nu înțelege nimeni e că Raluca înțelege tot. Ea știe că lumea din jur nu e rău intenționată. Știe că pe vremuri era diferit. Are și noțiuni de biologie. Aude și ea în creier acel tic-tac, tic-tac. Știe că timpul trece. Își dorește ca părinții ei să-și vadă nepotul. Nu prea pricepe, în schimb, de ce crezi tu că e o idee bună să-i spui: „Îți dai seama ce bine i-ar face lui taică-tu să te știe măritată? Nu te gândești și la el, că e bolnav?”. Se întreabă dacă frustrările tale vin din faptul că ai puța mică, dar nu-ți spune asta. Știe că nu e treaba ei.

Până vor înțelege și alții că ea nu se va mărita și nu va face un copil pentru cei din jur, s-a gândit să facă haz de necaz și a scris un colind. Crede că-l va detrona pe Hrușcă. În loc de ler, a adăugat un dirli, dirli, dirli, da. A anticipat că se va lăsa cu dans, era nevoie de ceva vesel. E un cântec potrivit pentru toate ocaziile, nu doar cele de Crăciun. Sunteți pregătiți?

„Hai cu nunta, fă, Ralucă!

Tinerețea ți-e pe ducă,

Poți să devii și cadână,

Numa’ nu fată bătrână.

Dirli, dirli, dirli, da!”

Indicații scenice: aici toată lumea se ia de mână, vom face cu toții o mică horă, iar la final vom ciocni un păhărel de țuică în cinstea uterului meu.

„Să-i dea Dumnezeu embrioni voinici,

S-alerge peste ani prin casă ăia mici.

Dirli, dirli, dirli, da!”

Ah, ce ne mai distrarăm! Apoi, brusc, se va așterne liniștea, Raluca se va așeza pe un scaun, își va aprinde o țigară și va urla:

Bodgane, lasă când o să semnez eu un act, mai bine spune-ne când ai de gând să slăbești, că te caută ăștia la Kaufland pentru raionul de mezeluri!

Tanti Aglaia, știai că nepoții matale nu apreciază când le sharuiești poze cu „bună dimineața la cafeluță”?

Claudiu, e promoție la faloplastie. Nevastă-ta ar aprecia.

Florica, ce-ți mai face păsărica? A funcționat tratamentul?

Unchiule Viorel, tot impotent? Tot impotent? Da, știe toată familia, ce, credeai că eu sunt singurul subiect de bârfă?

Raluca glumește. Nu ar face asta. Da’ eu n-aș risca în locul vostru.


Photo by Samantha Gades on Unsplash

5 comments
28

You may also like

5 comments

Iuli January 29, 2021 - 10:59 am

Reusit articol, ca intotdeauna! 🙂 Printre atatea presiuni, ma intreb cum ne putem da noi seama, ca indivizi, daca intr-adevar suntem potriviti pentru a deveni parinti.
Nimeni nu intreaba cu atata insistenta daca am si fi niste parinti buni, sau, si mai bine, sa se intrebe pe ei daca au fost. :)))

Reply
admin January 30, 2021 - 7:51 pm

Ahaha, bună asta! Din păcate, e coadă și la dat sfaturi de parenting, dar bate vântul când vine vorba de reflecții legate de propriul comportament.

Reply
Mihaela Miroiu February 8, 2021 - 9:13 am

Expertiza in retete pentru binele altora e incontestabilă. Sa fii fericita in chipul ales de tine, Raluca!

Reply
admin February 14, 2021 - 4:42 pm

Mulțumesc! Încerc 🙂

Reply
David M February 15, 2021 - 5:09 pm

Hahah, ce am mai ras. Si fain si momentul ala de STOP cadru. O imagine cinematofrafica.
O cana cu apa o sa ne aduca un robot.
Pensie? Venit unic universal.
Copiii? se fac din aia cu gene CrispR. Mai nou.
Greu sa intelegem ca Natura se adapteaza si ea la schimbari.

Reply

Leave a Comment