Corpul instagramabil

by admin

Știu că te privești mereu în oglindă. Ai vrea să fii altfel, un pic mai spre ceea ce nu ești și nici n-ai cum să fii, pentru că tu ești așa cum ești. Așa te-a făcut mama ta, îți convine sau nu. Ai ochii tatălui tău și zâmbetul ei. Tot ce pare acum un defect va fi o amintire frumoasă mai târziu. Nu te mai privi în toate vitrinele și încetează sa te compari cu persoane ale căror mame nu seamănă cu mama ta. Nici tații lor nu au nimic în comun cu tatăl tău.

Da, e greu. Mai ales în contextul în care deschizi Instagramul și vezi sute de femei care arată la fel. Începi să crezi în standarde de frumusețe care pot fi atinse doar cu bisturiul, cu acid hialuronic injectat cu precizie în locuri specifice, sau cu… filtre. Nici măcar nu se oprește aici. Mergi la Mega să iei o legătură de pătrunjel și te trezești la coadă lângă o fată parcă scoasă din cutie. Machiată. Aranjată. Îmbrăcată așa cum tu te-ai îmbrăca la o petrecere. Poate merge undeva important la 9 dimineața. Poate a ieșit să ia pâine. Ți se strânge stomacul și aștepți s-apară un juriu de după rafturi care să-ți facă roast. Așa se iese din casă, mă, fată? Nu se poate cumpăra pătrunjel dacă nu ai aplicat anticearcăn, nu știai? Ieși afară! Nota 1.

Dar juriul nu apare. Sunt doar gândurile tale, alimentate de o lume virtuală în care a secat autenticitatea. Unde curg râuri de inimioare pentru oricine vinde imaginea vieții perfecte. Unde cerul e mai albastru pentru că i-a fost crescută artificial saturația. Unde plouă cu ceaiuri de slăbit (pe care, apropo, îl poți comanda și tu cu reducere dacă folosești codul FIIFRAIERA20). Unde iarna toți brazii sunt împodobiți ca-n filme, iar dacă te uiți atent, jos, sub crenguțele lor strălucitoare, stau cuminți câteva creme care promit să-ți închidă ermetic porii. Unde oamenii sunt perfecți, nu fac greșeli, nu o iau pe ulei din când în când. Poate doar dacă e ulei bio, de cocos.

Și ce dacă fundul tău nu e bombat, ci mai degrabă seamănă cu un câmp bombardat unde n-a rămas nimic – nada de nada – plat? Și ce dacă sânii tăi abia se văd? Și ce dacă șoldurile tale sunt o caricatură? În viață ai nevoie și de simțul umorului. Ai primit ceva ce poți modela printr-un stil de viață sănătos până la un anumit punct. Dincolo de punctul ăla, trebuie să înveți să spui: și ce dacă? E enervant când o femeie se plânge de felul în care arată. Nas prea mare. Șolduri prea late. Păr prea creț. Păr prea drept. Nu e enervant că abdomenul ei e pufos ca un cozonac, e enervant că ea vrea 6 pietre pătrate și uită că părțile pufoase pot fi delicioase. Nu tuturor ne plac aceleași lucruri. Suntem delicioși pentru că suntem diferiți. 

Corpul instagramabil e un verișor mai tânăr al lui beach body de pe vremuri. Măcar pe atunci săracul corp nu era chinuit tot anul. Instagram e un magazin deschis non-stop. De-asta există tutoriale care te învață cum să pozezi mai bine, să ascunzi imperfecțiuni, să pari mai mișto. Există filtre care-ți schimbă total fizionomia. Pentru toate celelalte… există Photoshop. Știm că-s poze retușate. Știm că oamenii ăia nu arată așa tot timpul. Știm că au și ei probleme. Dar creierul nostru ignoră asta și începe să ne șoptească: 

— Aia de pe piciorul tău e cumva celulită? Sfinte Laser Lipolitic, ascunde cârnatul ăsta! 

— Stai, mă, creier, toate femeile au celulită. Nu te preface că nu ai această informație. 

— Băi, picior-lebăr, ai văzut tu celulită la fetele alea cu milioane de followers pe Instagram?

— Nu, creier, dar pozele alea sunt retuș…

— Normal că n-ai văzut, Michelin Man! Nimeni nu vrea să vadă așa ceva. E dezgustător. Pune ceva pe tine. 

— Hai, nu pișa ochii, hai să mâncăm cioco să ne simțim mai bine.

Industria de beauty scoate produse pe bandă rulantă. Face primer, foundation, concealer, blush, highlighter, bronzer, setting spray, setting powder, etc. Ne spune că avem nevoie de toate. Ne convinge că noul produs e mai bun decât cel de luna trecută. Skin care a devenit o religie. Ai nevoie de cleansing oil să îndepărtezi toate produsele anterior menționate. Gentle cleanser. Sonic cleansing brush. Exfoliator. Sunscreen, că intră soarele și-n casă. Cream. Eye gel. Serum. Ai crede că dacă faci toate astea zilnic nu-ți mai apar riduri niciodată. Apar. Dar pentru asta există botox. 

A avea grijă de tine și a fi obsedat de perfecțiune sunt două lucruri diferite. Nu te minți. E de ajuns că te mint alții. Fii sinceră cu tine. Chiar crezi că fericirea e în locul ăla unde soarele zâmbește și vezi că are fațete dentare din porțelan? Un loc în care oamenii se-nchină la Sfântul Giveaway? Un loc în care nu poți sta la umbra unei sălcii plângătoare, că i-au făcut laminare și stă cu crengile-n sus?

De-ai fi tu salcie la…minată,

M-aș face râu din ceai de slăbit.

Într-o lume cu filtre, minunată,

Pare că toți ne-am cam țicnit.


Photo by Prateek Katyal on Unsplash

You may also like

Leave a Comment