Vara în care mama a avut ochii verzi. Tatiana Țîbuleac

by admin
Vara în care mama a avut ochii verzi Tatiana Țîbuleac

„Vara în care mama a avut ochii verzi” e o carte care se citește într-o zi. A apărut în 2017, are 124 de pagini și costă aproximativ 23 de lei.

Verdict emoțional

Am fost avertizată că-i o „carte tristă”. Mie mi-a adus bucurie. Pentru cât de bine a fost scrisă. Pentru că avem autori contemporani care scriu atât de bine în română. Pentru cât de sincere sunt personajele. Tatiana spune că este dură cartea, însă nu suficient de dură. Sunt de aceeași părere. Într-un scenariu mai apropiat de realitate, mama nu ar fi făcut niciun pas spre împăcare. Sau nu cu același deznodământ. Vara aceea frumoasă, cu toate evenimentele ei marcante, nu ar fi existat. Am ascultat mai multe interviuri cu autoarea și s-a dovedit exact cum mi-am imaginat-o. Mai multe despre ea aici.

Despre ce e

E povestea unei mame bolnave de cancer și a fiului ei care o urăște. Cei doi ajung într-un sat din Franța, unde femeia speră să facă pace cu Aleksy în această ultimă vară pe care o petrec împreună. Nu vă speriați de cuvântul cancer, cred că tema principală a cărții e alta. În plus, felul în care vede lucrurile Aleksy, mai ales inițial, o să vă amintească probabil de adolescență. Cartea pune sub lupă multe trăiri intense care-ți vor merge direct la suflet, fie că ai pierdut sau nu un părinte.

Ce m-a învățat cartea

  • perspectiva e totul. Putem vedea oamenii din viața noastră într-un mod total diferit atunci când suntem puși în anumite situații de viață. Părintele autoritar sau dureros de indiferent se poate topi sub ochii tăi până la dimensiunile unei figurine delicate de ceară atunci când boala începe să-i roadă corpul.
  • sarcasmul și umorul negru (Aleksy se bucură din plin de ele) ne țin pe linia de plutire, cel puțin în aparență. Sunt mecanisme de apărare care ascund multă suferință și frustrări, dar care pot fi folosite cu succes în construirea unui personaj reușit.
  • niciodată nu e prea târziu. Nici să-ți ceri iertare, nici să ierți.
Citatul preferat

„La moarte te gândești doar când mori, Aleksy, abia când mori, și este o prostie, o mare prostie. Pentru că moartea este cel mai probabil lucru care i se întâmplă unui om în locul tuturor visurilor. De fapt, singurul care i se va întâmpla cu siguranță. De aceea, Aleksy, să nu faci niciodată lucrurile aiurea, cu gândul că mai ai timp să le îndrepți, pentru că nu vei avea. Timpul care va veni îl vei cheltui doar pentru a face și mai multe lucruri aiurea și pentru a muri și mai repede.”

Ascult-o pe Tatiana

You may also like

Leave a Comment