Legături pierdute. Johann Hari

by admin

Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare e o carte care-ți oferă o perspectivă diferită asupra depresiei. A apărut în 2018, are 320 de pagini și costă aproximativ 40 de lei (am găsit-o atât cu 35, cât și cu 45 de lei).

Verdict emoțional

Pentru mine, tot ce ține de anxietate și depresie reprezintă un subiect de interes încă din 2012, când mama mea a fost diagnosticată cu depresie clinică. În cazul ei, a fost o combinație de cauze genetice (runs in the family), biologice (tiroidită autoimună) și alegeri personale (mna). Mi-a transmis și mie bagajul genetic și tocmai am bifat în decembrie și boala autoimună. Yay, fă alegeri de viață bune, Raluco, că altfel ai belit-o. No pressure.

Așadar, inițial am fost reticentă când am văzut că Johann pune accent mai degrabă pe stilul de viață, priorități, alegeri, stres și deconectare. M-am liniștit pe măsură ce am citit cartea. Autorul nu neagă dezechilibrele chimice din creier și faptul că unele persoane chiar au nevoie de tratament medicamentos, ci insistă mai degrabă pe ideea că soluția principală nu e un antidepresiv clinic. Completează peisajul depresiei cu exemplul personal și povești adunate în timpul călătoriile și cercetările sale. Per total, am rezonat cu perspectiva lui.

Despre ce e

Legături pierdute e despre 9 cauze ale depresiei și anxietății și 7 forme de reconectare. Pe scurt, Johann a descoperit în diferite locuri ale lumii cercetători care pot demonstra că depresia și anxietatea sunt cauzate de problemele tot mai mari privind modul nostru de viață caracterizat de deconectare – deconectarea de o muncă plină de stres (1), de alți oameni (2), de valorile importante (3), de traumele copilăriei (4), de poziția socială și de respect (5), de lumea naturală (6), de un viitor sigur sau promițător (7).

În capitolul 13, numit A opta și a noua cauză: adevăratul rol al genelor și modificărilor creierului, centralizează informații interesante despre factorul genetic și componenta biologică. Un studiu arată că, în cazul depresiei, 37% este moștenită, iar în cazul anxietății acute, între 30% și 40%. Ce e important de reținut e că genele sporesc sensibilitatea, uneori în mod semnificativ, dar ele, în sine, nu reprezintă cauza. Scrie și despre schimbările biologice care ne pot face mai vulnerabili la depresie (hipotiroidita și mononucleoza, de exemplu), dar insistă pe faptul că acestea nu sunt singurele cauze ale depresiei, cele privind deconectarea făcând mai multe victime. Legit.

În căutările sale după răspunsuri, Hari a făcut înconjurul lumii: de la un incredibil laborator din Baltimore, la o comunitate din Amish din Indiana, de la un cartier berlinez din care pornește o revoluție, la un oraș brazilian care a interzis anuțurile publicitare. Cartea e plină de povești fascinante, presărate cu studii și soluții.

Ce m-a învățat cartea
  • Ar fi o nebunie să negăm faptul că există o componentă biologică reală a depresiei și anxietății (și ar putea exista și alți factori biologici pe care nu i-am identificat încă), dar ar fi o nebunie la fel de mare să spunem că aceasta este singura cauză.
  • Între anii 2011-2012, compania de cercetare Gallup a efectuat cel mai detaliat studiu inițiat vreodată cu privire la modul în care oamenii din întreaga lume se simt cu privire la munca lor. A studiat milioane de angajați, din 142 de țări. 13% dintre noi spunem că suntem implicați în ceea ce facem, adică suntem entuziasmați cu privire la munca noastră. 63% trec prin ziua de munca precum niște somnambuli, dedicând timp, dar nu și energie sau pasiune activității profesionale. 23% nu sunt doar nefericiți la locul de muncă, ci își și manifestă nefericirea. Având în vedere că astăzi petrecem din ce în ce mai mult la locul de muncă, e ușor să experimentezi stări depresive dacă nu ai găsit locul sau domeniul potrivit. O să folosesc explicația asta data viitoare când mă mai întreabă cineva de ce am renunțat la drept și am căutat să fac ce-mi place.
  • Un experiment a relevat că singurătatea acută e la fel de stresantă ca a trece printr-un atac fizic. Vorbim despre o explozie a nivelului de cortizol. În condițiile in care singurătatea profundă provoacă la fel de mult stres ca un pumn primit de la un străin, cred că izolarea care a venit la pachet cu pandemia e un subiect care merită dezbătut mai mult.
  • Mâncarea nesănătoasă ne distorsionează corpurile. Valorile nesănătoase ne distorsionează mințile. Materialismul e un fel de KFC pentru suflet.
  • Am înțeles mai bine de ce traumele din copilărie provoacă depresie, dependențe și alte comportamente distructive: Când ești mic, ai foarte puțină putere să îți schimbi mediul. Nu te poți muta și nu poți forța pe cineva să nu îți mai facă rău. Așa că ai două opțiuni. Poți recunoaște față de tine că ești neputincios, că poți fi rănit în orice clipă și nu poți face nimic în privința asta; sau poți să-ți spui că e vina ta. Dacă faci asta, în mintea ta câștigi putere. Dacă este vina ta, atunci poți face ceva să schimbi asta. Recapeți controlul situației în aparență. Așa cum unele femei violate ajung să se confrunte cu obezitatea pentru că, inconștient, își doresc să fie neatractive pentru a se proteja de un alt atac, tot pe același principiu, autoînvinovățirea pentru traumele din copilărie te protejează de a vedea cât de vulnerabil ai fost și încă ești. Dacă este vina ta, totul e sub controlul tău. Da, creierul vine cu mecanisme de apărare. Fucked up, știu. Problema e că unele au un cost. Începi să crezi că, dacă ai fost responsabil pentru faptul că ai fost rănit, atunci o meritai. O persoană care crede că merită să fie rănită în copilărie nu va ajunge să creadă că merită mai mult, ca adult. Și apoi încep comportamentele distructive.

“What if depression is, in fact, a form of grief—for our own lives not being as they should? What if it is a form of grief for the connections we have lost, yet still need?” 

Johann Hari

Ce spun alții
  • “If you have ever been down, or felt lost, this amazing book will change your life. Do yourself a favour–read it now.” – Elton John
  • “Johann Hari is again getting people to think differently about our mood, our minds and our drug use, and that is something we need a lot more of.” – Bill Maher
  • “This is one of those extraordinary books that you want all your friends to read immediately–because the shift in world-view is so compelling and dramatic that you wonder how you’ll be able to have conversations with them otherwise.” – Brian Eno
  • Lost Connections offers a wonderful and incisive analysis of the depression and alienation that are haunting American society.” – Hillary Rodham Clinton
Ascultă-l pe Johann

You may also like

Leave a Comment