Învățare. Tara Westover

by admin
Cartea Învățare și autoarea Tara Westover

Educated e o carte pe care am mâncat-o pe pâine în 2 zile. A apărut în 2019, are 456 de pagini și costă aproximativ 43 de lei.

Verdict emoțional

Am vărsat niște lacrimi pe foi, mi-am șters mucii cu sentimente aspre de șoc și groază, apoi am lăsat totul să se așeze. La final, am aplaudat-o pe autoare în cadrul unei ceremonii imaginare organizate doar pe scena minții mele. S-a numit Bravo, mă, fată!

Despre ce e

Învățare e despre viață trăită de Tara Westover, cea mai mică dintre cei șapte copii ai unei familii dintr-o comunitate de mormoni din Idaho. Deși pentru o lungă perioadă de timp Tara nici măcar nu a existat în evidențele statului, neavând certificat de naștere, la 16 ani decide să plece de acasă și să își construiască o viață asupra căreia să aibă control. Neștiind nici măcar ce e Holocaustul, Tara descrie amănunțit pașii către o educație formală și procesul renunțării la viața izolată și la convingerile preluate de la familia ei.

Cartea te trimite-n excursie într-o lume paralelă cu realitatea pe care o trăim noi zi de zi, o lume ale cărei reguli ne sunt străine, ne par ciudate, ne fac să ne ținem respirația.

Toți părinții au impresia că fac ce-i mai bine pentru copiii lor, nu? Diferența între educația primită de Tara și cea primită de tine și de mine este că noi am fost trimiși la școală. Dar noi n-avem doctorat în istorie la Cambridge, cum are Tara. Ce ne mai deosebește de ea e faptul că tații noștri ne-au dus la doctor când a fost nevoie, nu au avut mania persecuției și nu și-au făcut provizii toată viața pentru când va veni sfârșitul lumii. Stai, ce?

Ce m-a învățat cartea
 • Traumele provocate de o familie nocivă pot impacta întreaga viață a viitorului adult, dar nu trebuie să fie definitorii pentru parcursul acestuia. Pe Tara au urmărit-o mult timp vocea aspră a tatălui, amenințările fratelui și bătăile încasate, ideile mamei despre cum ar trebui să se poarte o femeie și multe altele. În ciuda șantajului emoțional și amenințărilor părinților, ea a ales o educație care să-i lărgească orizonturile.
 • Ecoul experiențelor din copilărie și adolescență apare din nou și din nou, chiar și când credeai că ai scăpat definitiv de el.
 • Învățarea este un colac de salvare care te poate scoate din apele tulburi ale diverselor circumstanțe nefavorabile (sărăcie, un mediu plin de violență fizică și psihică, ignoranță).
 • Dacă ai găsit colacul de salvare, ține-te bine de el! Apoi, cu eforturi constante, învață să înoți și vezi cât de departe poți ajunge. Tara a plecat dintr-o casă izolată în munți și a ajuns pe culmile succesului.
 • Uneori, renunțarea la relațiile cu membrii familiei este cel mai bun lucru pe care-l poți face. Asta nu înseamnă că ești nerecunoscător, că nu-i mai iubești sau că nu meriți să fii fericit.

“You can love someone and still choose to say goodbye to them. You can miss a person every day, and still be glad that they are no longer in your life.” 

Tara Westover

Premii și distincții
 • bestseller New York Times, Wall Street Journal și Boston Globe
 • cea mai bună carte de memorii a anului 2018 pe Goodreads, Apple Books și Audible
 • finalistă: National Books Critics Circle John Leonard Prize pentru Debut, National Book Critics Circle’s Award – Autobiografie, PEN/Jean Stein Book Award 
 • top New York Times cele mai bune 10 cărți ale anului 2018
 • top 5 cărți recomandate de Bill Gates la finalul anului 
 • una dintre cărțile favorite ale lui Barack Obama – ediția 2018
 • numită una dintre cele mai bune cărți ale anului de către: Time, The Washington Post, O: The Oprah Magazine, NPR, The Guardian, The Economist, Financial Times, Newsday, New York Post, theSkimm, Refinery29, Bloomberg, Publishers Weekly, Library Journal, New York Public Library, Vogue, și multe alte publicații.
Ascult-o pe Tara

You may also like

Leave a Comment