Fragil. Simona Goșu

by admin
Fragil. Simona Goșu

Fragil e o carte pe care am citit-o într-o săptămână. Mi-am dat timp să savurez fiecare dintre cele 20 de povestiri. A apărut în 2020, are 304 pagini și costă aproximativ 35 de lei.

Verdict emoțional

Simona Goșu scrie bine. Foarte bine. În privința tehnicii, nu cred că am găsit niciun rând sau cuvânt în plus, deranjant, derutant. La nivel de emoție, nu toate poveștile și-au găsit drumul către inima mea, însă cele care au făcut-o vor rămâne cu mine mult timp. Cel mai probabil, toate textele mi s-au cuibărit în minte și vor ieși la iveală când mă aștept mai puțin.

Despre ce e

Fragil e o colecție de povestiri corect și coerent scrise, în care personaje construite cu grijă își dezvăluie anxietățile, vulnerabilitățile, suferințele și secretele de familie. Aproape în fiecare povestire, toate aceste teme sunt amplificate prin ochii copiilor de diferite vârste. Scriitoarea e imparțială, un excelent observator care stă pe margine și lasă personajele să tragă cortina puțin câte puțin, lăsând să se vadă atât cât ai nevoie. Simona se joacă cu suspansul, ritmul și nuanțele fragilității umane într-un mod care te duce înapoi în timp pe nesimțite. Ești din nou copil și retrăiești fascinația față de părinți și dorința de a-i mulțumi, nevoia de a fi văzut și acceptat, dar, în egală măsură, înțelegi mai bine felul în care inocența acționează ca o lupă. În ochii copiilor, totul pare mai mare, mai grav, mai important.

Ce m-a învățat cartea
  • Din punctul de vedere al unei persoane care își dorește să scrie mai bine, cartea m-a învățat ce înseamnă un text fluid, bine construit.
  • Am înțeles mai bine impactul indisponibilității emoționale a părinților asupra unui copil. 
  • Adulții sunt de multe ori mai pierduți decât copiii și se poartă ca și când cei din urmă nu înțeleg sau pot fi manipulați cu ușurință. Copiii sunt niște bureței de informații și emoții, plini de resurse.
  • În anumite circumstanțe, copiii devin adulți și adulții redevin copii. Cei mici sunt puși de multe ori în situații care-i determină să se maturizeze prea devreme, iar mai târziu, ca adulți, se întorc la mecanisme de apărare dobândite în cea mai vulnerabilă perioadă a vieții. 
  • Nu e nevoie de evenimente tragice, marcante pentru ca o povestire să-ți tragă un pumn în stomac.
Ce spun alții

„Cu aceste remarcabile proze de debut, Simona Goșu nu datorează nimic tradiției literare de la noi. Subiectele ei sînt pe cît de actuale, pe atît de inedite, subsumate temei vulnerabilității fără să facă vreo concesie așteptărilor sau sensibilității cititorilor: familii monoparentale depășite de situație, maternitate nedorită sau frici neînțelese, copii lăsați la cheremul instinctelor sau al hazardului… Dramatismul situațiilor fiind egalat doar de finețea cu care se desfășoară, căci sînt mult calm în așteptarea cruzimii și multă subtilitate în preajma răului. Cît despre limbaj, rareori cineva a reușit să «taie» atît de adînc, lăsînd urme atît de puțin vizibile. Uimire, plăcere și admirație – asta am simțit citind, recitind și povestind și altora aceste povestiri, printre cele mai bune scrise la noi în ultimii ani. Un debut memorabil, care – cred – va marca proza scurtă românească.” – Marius Chivu

Despre autoare

Simona Goșu (n. 1976) este traducător, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția engleză-română la Universitatea din București și un master de lingvistică aplicată și predarea limbii engleze. În 2016, a urmat un curs de scriere creativă, organizat de Revista de Povestiri, sub îndrumarea lui Florin Iaru și Marius Chivu. A publicat proză scurtă în Iocan, Familia, Steaua și pe revistadepovestiri.ro. Fragil este cartea sa de debut.

You may also like

Leave a Comment